Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Remarci Generale

Există diferențe semnificative în ceea ce privește utilizările medicale ale canabisului și canabinoidelor în diferite boli. Pentru greață și vărsături asociate cu chimioterapia cancerului, anorexia și cașexia în HIV / SIDA, durerea cronică, în special neuropatia, spasticitatea în scleroza multiplă și leziunea măduvei spinării, există dovezi solide ale beneficiilor medicale. Pentru multe alte afecțiuni, cum ar fi epilepsia, pruritul și depresia, există date mult mai puține disponibile. Cu toate acestea, dovezile științifice pentru o indicație specifică nu reflectă neapărat potențialul terapeutic real pentru o anumită boală.

Studiile clinice cu canabinoide simple sau preparate din plante întregi (cannabis fumat, extract de canabis) au fost adesea inspirațe de experiențele anecdotice pozitive ale pacienților care utilizează produse brute de canabis. Anti-emeticul, ameliorarea apetitului, efectele relaxante, analgezia și utilizarea terapeutică pentru sindromul Tourette au fost toate descoperite în acest mod.
Observațiile incidențiale au evidențiat, de asemenea, efecte terapeutice benefice. Acest lucru a survenit într-un studiu cu pacienți cu boala Alzheimer în care problema principală a fost o examinare a efectelor stimulatoare ale apetitului THC. Nu numai apetitul și greutatea corporală au crescut, dar și comportamentul perturbat printre pacienți a scăzut. Descoperirea presiunii intraoculare scăzute cu administrarea de THC la începutul anilor 1970 a fost, de asemenea, serendipitată. Alte indicații interesante care nu au fost investigate științific, dar rămân probleme comune în medicina modernă, pot beneficia de tratament cu canabis sau canabinoizi. Din acest motiv, s-au efectuat sondaje care au pus sub semnul întrebării persoanele care utilizează terapeutic canabisul. Acestea au fost efectuate fie ca interviuri verbale nestandardizate în cursul investigațiilor efectuate de instituțiile de stat sau științifice (Comitetul de selecție al Casei Lorzilor pentru Știință și Tehnologie din Marea Britanie, Institutul de Medicină din SUA) privind potențialul terapeutic al canabisului sau cu chestionare standardizate anonime.

Greață și Vărsături

Tratamentul efectelor secundare asociate cu terapia antineoplazică este indicația pentru canabinoidele care a fost cea mai documentată, cu aproximativ 40 de studii (THC, nabilon, alți analogi THC, canabis). Cele mai multe studii au fost efectuate în anii 1980. THC-ul trebuie administrat la doze înalte, astfel încât efectele secundare rezultate pot să apară relativ frecvent. THC-ul a fost inferior metoclopramidei în doze mari într-un studiu. Nu există comparații ale THC-ului cu antagoniștii serotoninici moderni. Unele investigatii recente au aratat ca THC-ul in doze mici imbunatateste eficacitatea altor medicamente antiemetice daca sunt administrate impreuna. Există dovezi din studiile clinice care arată că canabinoizii sunt de asemenea eficienți în greață și vărsături datorate radioterapiei și după chirurgie. În medicina populară canabinoizii sunt adesea folosiți pentru alte cauze de greață, inclusiv SIDA, hepatită și greață în timpul sarcinii, Anorexia și Cachexia.
Se observă un efect de creștere a apetitului după administrarea THC-ului în doze zilnice împărțite în doză totală de 5 mg. Când este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 20 mg. Într-un studiu pe termen lung cu 94 de pacienți cu SIDA, efectul stimulativ al apetitului de la THC a continuat luni, confirmând îmbunătățirea poftei de mâncare observată într-un studiu mai scurt de 6 săptămâni. THC-ul a dublat apetitul pe o scală vizuală analogică în comparație cu un placebo. Pacienții au avut tendința de a menține o greutate corporală stabilă pe parcursul a șapte luni. O influență pozitivă asupra greutății corporale a fost raportată, de asemenea, la 15 pacienți cu boala Alzheimer, care anterior refuzau mâncarea. În plus, produsele pe bază de canabis pot îmbunătăți apetitul la pacienții cu cancer și în boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Spasticitate

În multe studii clinice cu THC, nabilon și canabis, a fost observat un efect benefic asupra spasticității cauzate de scleroza multiplă sau leziunea măduvei spinării. Printre alte simptome influențate pozitiv au fost durerea, parestezia, tremorul și ataxia. În unele studii s-a observat o îmbunătățire a controlului vezicii urinare. Există, de asemenea, unele dovezi anecdotice privind beneficiile canabisului în spasticitate datorate leziunilor creierului.

Sindromul Tourette și alte tulburări de mișcare

Există câteva rapoarte anecdotice pozitive privind răspunsul terapeutic la canabis în sindromul Tourette, distonia și diskinezia tardivă. Utilizarea în sindromul Tourette este în prezent studiată la nivel de studii clinice. Mulți pacienți ating o îmbunătățire modestă, însă unii prezintă un răspuns considerabil sau chiar control complet al simptomelor. La unii pacienți cu SM, au fost observate beneficii privind ataxia și reducerea tremurului după administrarea de THC. În ciuda rapoartelor ocazionale pozitive, nu sa constatat nici-un succes obiectiv în cazul parkinsonului sau al bolii Huntington. Cu toate acestea, produsele pe bază de canabis se pot dovedi utile în dischinezia indusă de levodopa în boala Parkinson fără agravarea simptomelor primare.

Dureri

Studiile clinice la scală largă au demonstrat proprietățile analgezice ale produselor pe bază de canabis. Printre posibilele indicații se numără durerea neuropatică datorată sclerozei multiple, deteriorarea plexului brahial și a infecției cu HIV, durerea în artrita reumatoidă, durerea provocată cancer, durerea de cap, durerea menstruală, inflamația cronică a intestinului și nevralgii. Este posibilă combinarea cu opioide.

Prurit
Conform studiilor clinice la scală mică, canabinoizii administrați intern sau extern ca unguent pot ameliora pruritul în diferite cazuri, de exemplu prurit sever în cursul bolilor hepatice.

Glaucom

În 1971, în cadrul unei investigații sistematice a efectelor sale asupra consumatorilor sănătoși de canabis, sa constatat că canabisul reduce presiunea intraoculară. În următorii 12 ani s-au efectuat o serie de studii efectuate la indivizi sănătoși și pacienți cu glaucom cu canabis și mai multe canabinoide naturale și sintetice. Canabisul scade presiunea intraoculară cu o medie de 25-30%, ocazional până la 50%. Unii canabinoizi non-psihotropi, și într-o mai mică măsură, și unii constituenți non-canabinoizi ai plantei de cânepă, scad și presiunea intraoculară.

Epilepsie

Utilizarea în epilepsie se numără printre cele mai vechi indicii ale canabisului din punct de vedere istoric. Experimentele pe animale furnizează dovezi ale efectelor antiepileptice ale unor canabinoizi. Activitatea anticonvulsivantă a fenitoinei și diazepamului a fost potențată prin THC. În conformitate cu câteva rapoarte de caz din secolul XX, unii pacienți cu epilepsie continuă să folosească canabisul pentru a controla o tulburare de convulsii care nu poate fi gestionată altfel. Cannabisul poate ocazional precipita convulsii.

Astm

Experimentele care examinează efectul anti-astmatic al THC-ului sau al canabisului datează în principal din anii 1970 și sunt toate studii acute. Efectele unei țigări de canabis (THC 2%) sau THC (15 mg), respectiv, corespund aproximativ celor obținute cu doze terapeutice de medicamente bronhodilatatoare comune (salbutamol, izoprenalină). Deoarece inhalarea produselor de canabis poate irita membranele mucoase, administrarea orală sau un alt sistem de administrare alternativă ar fi de preferat. Foarte puțini pacienți au dezvoltat bronhoconstricție după inhalarea THC.

Dependența și sevrajul

Conform rapoartelor istorice și moderne, canabisul este un remediu bun pentru a combate sevrajul în dependența de benzodiazepine, opiacee și alcool. Din acest motiv, unii spun că marijuana este un drog de intrare. În acest context, atât reducerea simptomelor fizice de sevraj cât și stresul asociat cu întreruperea abuzului de droguri pot juca un rol în beneficiile observate.

Simptome psihice

O îmbunătățire a dispoziției în depresia reactivă a fost observată în mai multe studii clinice asupra THC-ului. Există rapoarte suplimentare care susțin beneficiile canabinoizilor în alte simptome și boli psihice, cum ar fi tulburările de somn, tulburările de anxietate, tulburările bipolare, psihoza schizofrenică și distimie. Potrivit unor rapoarte de caz, THC-ul a fost eficient în tratarea în alternativă a tulburărilor refractare compulsive. Canabinoizii pot reduce, de asemenea, simptomele tulburărilor de stres posttraumatic. Diferiți autori au exprimat puncte de vedere diferite cu privire la sindroamele psihiatrice și canabis. În timp ce unii subliniază problemele cauzate de canabis, alții promovează posibilitățile terapeutice. Probabil că produsele pe bază de canabis pot fi benefice sau dăunătoare, în funcție de cazul particular.

Hiperactivitate / ADHD
Canabisul poate fi benefic în cazul pacienților care suferă de ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție).

Alzheimer
Studiile clinice au arătat că canabisul nu numai că poate crește pofta de mâncare la pacienții cu boala Alzheimer, ci și reduce comportamentul și agitația perturbată.

Boli autoimune, inflamații și alergii
Într-o serie de sindroame dureroase secundare proceselor inflamatorii (de exemplu, colită ulceroasă, artrită), produsele pe bază canabis pot acționa nu numai ca analgezice, ci și ca antiinflamator. De exemplu, unii pacienți care utilizează canabis au raportat o scădere a nevoii lor de medicamente antiinflamatoare steroidice și nesteroidiene. În plus, există unele rapoarte privind efectele pozitive ale auto-medicației cu canabis în condiții alergice. Încă nu este clar dacă produsele pe bază canabis pot avea efecte relevante asupra proceselor cauzale ale bolilor autoimune.

Diverse
Există o serie de rapoarte pozitive despre pacienții cu afecțiuni medicale care nu pot fi ușor repartizate la categoriile de mai sus, cum ar fi hiccupul, tensiunea arterială ridicată, tinitul, boala Huntington, boala Parkinson, sindromul de oboseală cronică, sindromul picioarelor neliniștite și altele. Câteva sute de posibile indicații pentru canabis și THC au fost descrise de diferiți cercetători. Un exemplu este tratamentul cu succes al unui sughiț cronic care sa dezvoltat după o intervenție chirurgicală. Nici-un medicament nu a fost eficient, dar fumatul unei țigări de canabis a abolit complet simptomele.
Produsele de canabis prezintă deseori efecte foarte bune în cazul bolilor cu simptome multiple care cuprind în spectrul efectelor THC-ului, de exemplu, în condiții dureroase care au o origine inflamatorie (de exemplu, artrita) sau sunt însoțite de tonus muscular crescut (de exemplu, crampe menstruale , Leziuni ale măduvei spinării) sau în boli cu greață și anorexie însoțite de durere, anxietate și depresie (de exemplu, SIDA, cancer, hepatită C).