Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

 


Oricine știe că in zilele noastre marijuana este privită ca un drog in adevăratul sens al cuvântului, dar prima întrebare pe care fiecare dintre noi ar trebui sa și-o pună înainte de a judeca această plantă care pană de curând (1930) era social acceptată, este cum de astăzi a devenit la fel de periculoasă precum cocaina, consumatorii fiind priviți ca niște proscriși.


Cine și de ce?

Măsurile prin care marijuana a devenit ilegală s-au născut din motive care nu aveau legătură cu efectele sale in sine. Harry J. Anslinger, Comisar al Treasury Department Federal Bureau of Narcotics care însuși a menționat că: “Canabisul nu reprezintă o problemă, nu rănește oamenii, și nu există o absurditate mai mare decât ideea că marijuana i-ar face pe consumatori violenți.“. Aparent acesta s-a răzgândit la începutul anilor 1930 când Department of Prohibition a devenit inutil odată ce prohibiția alcoolului a fost oprită, motiv pentru care Anslinger a urmărit prohibiția unei noi substanțe cu simplul motiv de a menține departamentul său activ, devenind principalul militant împotriva marijuanei. Comisarul a adunat diverse probe ilogice si contradictorii pentru a incrimina marijuana, ignorând orice dovezi care se opuneau cauzei sale


Cum?

Anslinger în campania sa Anti-Marijuana devine “the Head of Federal Bureau of Narcotics“ și reușește folosindu-și influența pentru a ilegaliza marijuana. El este vinovat pentru miturile absurde răspândite în media și ca atare în conștiința socială de astăzi. A defăimat planta făcând un exemplu din Victor Licata , un om care aparent și-ar fi ucis familia folosind un topor, sub influența “ierbii diavolului“, dar cazul a fost soluționat în termeni vagi. De altfel Victor Licata era diagnosticat cu o boală mentală preexistentă. Alt exemplu dat de Anslinger a fost Billie Holiday, o cântăreață populară de Jazz si dependentă de heroină care nu a fost cruțată de ura comisarului si a agenților lui, în special deoarece era o femeie de culoare, făcând-o ținta perfectă pentru a proiecta efectele devastatoare ale marijuanei în mass-media. Pe parcursul campaniei sale, articolele publicate de Anslinger deseori conțineau motive rasiste.

La sfârșitul anilor 1930 întreaga populație a Americii era înspăimântată de “Toporul însângerat“ al lui Victor Licata, pe care ziarele îl asociau în mod direct cu efectele marijuanei. Acest lucru a dus la ilegalizarea ei.

Lucrul care a pus capac și a instaurat imaginea negativă a plantei a fost filmul Reefer Madness, care avea ca scop “educarea“ populației în privința “ierbii diavolului“, descriind cum după un joint orice adolescent cu sete de educație și cu o imagine elitistă devine un “hipiot homosexual care dansează“.

Cu timpul, toată lumea a acceptat ideea că marijuana este un drog periculos, neavând acces la informația corectă din lipsa unor surse credibile bazate pe cercetări științifice. Astfel, mentalitatea prezentă până în zilele noastre in privința marijuanei a fost menținuta cu ajutorul mass media.

Aceasta este doar începutul procesului de dezinformare a populației cu privire la planta de canabis, iar în curând vom aprofunda subiectul într-un nou articol!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.